Plan jij je maaltijden vooruit??
Ik hou van lekker en voedzaam eten. En voor mij is het zelfs bittere noodzaak, want mijn lichaam is mijn belangrijkste tool!
Het valt echter niet altijd mee om de juiste dingen te eten. We hebben allemaal een druk leven, met verschillende schema’s, werkdruk en sociale verplichtingen. Om niet voor verassingen te komen staan plannen wij thuis onze maaltijden een aantal dagen vooruit. Dit geeft rust en werkt overigens ook nog eens kosten besparend. Je voorkomt hiermee dat je als een uitgehongerde dolle stier door de supermarkt loopt om op de valreep je maaktijd bij elkaar te shoppen. Waarbij je ook nog eens het gevaar loopt dat je meer koopt dan eigenlijk nodig is en ook nog eens de verkeerde dingen uitzoekt. Je lijf is in paniek, en daarom grijp je eerder naar de snelle suikers. Daar kun je echt niets aan doen, je lichaam heeft op dat moment behoefte aan directe energie. Het plannen van je maaltijden kan dit voorkomen.
Zo pakken wij het thuis aan:
-
Deel je week in stukken op. (Wij hebben bijvoorbeeld 2 a 3 boodschap momenten)
-
Neem de tijd om je weekmenu te maken. Zoek recepten op die je leuk vindt om te maken. Dit hoeven geen culinaire hoogstandjes te zijn, ga voor voedzaam en gemakkelijk.
-
Denk aan je lunch, diner en tussendoortjes.
-
Breng structuur in je eten. Zo is ons ontbijt bijna altijd havermout met noten en fruit.
-
Wij lunchen vaak met de restjes van de avond daarvoor. Teveel koken heeft dus voordelen in plaats van nadelen.
-
Maak aan de hand van je weekmenu een boodschappenlijst. Als je slim bent op volgorde van je supermarkt route.
-
Kies een dag uit waarop je je eten gaat voorbereiden en in gaat vriezen of koelen. Bij ons is dat vaak de zondag middag/avond.
-
Experimenteer met nieuwe gerechten in het weekend als je tijd over hebt. Dan ontdek je weer lekkere dingen die je na een paar keer oefenen zo uit je mouw schudt.